Blackboard update juli 2016 – Wat is nieuw?

Gepubliceerd op

Deze pagina geeft een overzicht van de wijzigingen in de Blackboard update van juli 2016.

Algemeen

Als eindgebruiker – docent of student – merk je niet veel van deze update, omdat er vrijwel geen functionaliteit wordt gewijzigd of toegevoegd die bij de Universiteit Utrecht in gebruik is. De meeste wijzigingen zijn fixes.
Blackboard ondersteunt vanaf deze releases ook de Microsoft Edge browser en tevens wordt HTML5 Audio-Video playback ondersteund.
Verder is er een nieuwe, gebruikers-vriendelijke mobiele app voor studenten: BB Student.
De update bevat technische verbeteringen voor Blackboard om de stabiliteit en veiligheid te behouden.

Hieronder wordt in meer detail ingegaan op de wijzigingen.

Einde Collaboratie tools

Met deze update zijn de Collaboratie tools uit Blackboard verwijderd.
Onder de Collaboratie tools vielen de Chat en Virtual Classroom binnen Blackboard cursussen, deze tools waren afhankelijk van Java. Door de aanhoudende problemen met Java en afnemende ondersteuning van Java, heeft Blackboard besloten deze tools te verwijderen.
De Collaboratie tools werden zeer weinig gebruikt binnen de UU.

Mobiele platforms: BB Student

BBMobile+Student

BB Student is een speciaal voor studenten ontwikkelde app die verkrijgbaar is op Android en IOS platforms. Ook op mobiele telefoons is BB Student handig te gebruiken! De opzet is geheel vernieuwd en is in vergelijking met Mobile Learn gebruiksvriendelijker.
Kijk je naar de structuur van Mobile Learn, dan zie je dat deze is gebaseerd op de cursussen die je als student volgt. Wil je informatie over opdrachten, mededelingen, cijfers e.d., dan dien je eerst een cursus te openen.
Dit is anders voor BB Student, deze houdt er juist rekening mee dat de student snel en doelgericht wil werken. Dit begint al bij het opstarten: BB Student toont direct de ‘Activity Stream’: dit is een bundeling van nieuwe meldingen en van nieuwe opdrachten of opdrachten die nog open staan. Verder zijn de cijfers nu gebundeld in een apart overzicht, hetzelfde geldt voor deadlines. Natuurlijk kan net als vroeger per cursus informatie worden bekeken en kunnen hier de opdrachten worden gemaakt, maar de indeling komt rustiger over en is overzichtelijker.
Een laatste groot verschil is dat er minder vaak dan bij Mobile Learn naar de Web versie van Blackboard werd overgegaan als de functionaliteit niet via de app is vormgegeven (zoals het geval is bij portfolio’s). Indien dit dan toch gebeurt, krijg je eerst de vraag of dit gewenst is of niet. Alles is dus meer gericht op het werken vanuit de mobiele platforms Android en IOS.

Announcement duration nieuwe standaardwaarde

Bij het aanmaken van een announcement stond de standaardwaarde voor de ‘duration’ in de voorgaande versie op ‘Date Restricted’. Vanaf de nieuwe versie wordt dit ‘Not Date Restricted’.
Announcements blijken vaker niet dan wel aan tijdrestricties te worden gebonden, met deze reden is de standaarwaarde aangepast.

Date-Restricted

Navigeren in Discussion Threads

Voor het navigeren van een thread naar een andere, is het niet meer nodig om eerst weer terug te gaan naar het Discussion Board zelf.

Discussion-Board

Rubrics

De mogelijkheid om gebruik te maken van een 16 waarden rubric. Deze rubric is ontstaan vanuit het LEAP Initiatief (Liberal Education and America’s Promise). Meer over dit initiatief en de waarden van de rubric is te vinden op https://www.aacu.org/value/rubrics.

Updates betreffende de toegankelijkheid

Er zijn een aantal updates toegevoegd voor het verbeteren van de toegankelijkheid:

• Indien je bij een Discussion Board kiest voor Create Thread, dan wordt ter informatie de forum beschrijving op deze pagina getoond.
  • Bij het aanmaken van een hot spot vraag, kan nu gebruik worden gemaakt van de Image Alternate text box.
  • In de Content Editor komt de grootte voor de aanwezige headers in de edit-modus nu meer overeen met de uiteindelijk weergegeven grootte. Dit vergemakkelijkt het aanpassen van teksten.
  • Om problemen te voorkomen worden speciale karakters bij het uploaden van een bestand gefilterd en vervangen door een underscore ( _ ).