Logo Universiteit Utrecht

Blackboard Support

Portfolio's vullen

Een plaatje aan het portfolio toevoegen

Ga naar ‘My Portfolio’s’, open het betreffende portfolio. Het is gebruikelijk om een plaatje eerst in een artefact op te nemen en dan toe te voegen aan je portfolio. Indien je een plaatje op een andere manier wilt toevoegen, bijv. stel dat je een profielfoto bij je persoonsgegevens wilt hebben, dan doe je dit vanuit de editor. Hieronder wordt beschreven hoe dat gaat.

 1. Selecteren bestand
  Ga naar de pagina/sectie waaraan je een plaatje wilt toevoegen. Maak de editor actief door erop te klikken.
  Portfolio-AddImage
  Klik op het icon voor het toevoegen van een plaatje. Je krijgt een uitgebreid pop-up scherm met meerdere tabbladen, waar je via ‘Browse my Computer’ een image-bestand kunt kiezen.
  Portfolio-AddImage_popup
  Kies het juiste bestand en geef (eventueel) een beschrijving van de afbeelding en een titel op. De titel zal worden getoond als je met de muis over de afbeelding beweegt. Let op: grote plaatjes zijn trager te laden in de browser!
  .
 2. Aanpassen van de grootte
  Maak de bestanden niet te groot, een vuistregel is niet groter dan 1 MB. Met de tegenwoordige kwaliteit van de fotografie is een bestand al snel 4 MB of groter.
  Effectief kleiner maken met Paint
  Open het bestand in Paint. Verklein het (gebruik ‘Resize’) tot de gewenste grootte en kies voor Save as… en kies bij ‘Save as type’ voor ‘jpg’. Dit maakt het bestand in omvang kleiner. Let op: wijzig niet het origineel, er gaat kwaliteit verloren die niet meer terug te zetten is!
  Aanpassen van de grootte in Blackboard
  Op het tabblad ‘ Appearance’ van het pop-up scherm, kun je het bestand beter passend maken. Indien je hier een ander formaat aangeeft, zoals in het bovenstaande voorbeeld 180 x 186, dan past Blackboard de grootte aan. Let op: het origineel blijft in dit geval even groot. Een bestand groter maken dan het werkelijk is kan ook, maar hou rekening met kwaliteitsverlies: het uiteindelijke plaatje wordt korrelig.
  Portfolio-AddImage2
  .
 3. Extra mogelijkheden
  In hetzelfde tabblad kunnen de onderstaande zaken worden ingesteld voor het plaatje (in pixels):
  – Horizontal/Vertical Space: extra ruimte aan de zijkanten en boven/onderkant instellen
  – Border: een rand toevoegen
  – Style: het resultaat van de bovenstaande aanpassingen in aanpasbare HTML-code, zodat enkele zaken manueel kunnen worden gewijzigd of toegevoegd.
  In het onderstaande voorbeeld zijn enkele van de velden ingevuld en is de ‘Style’ met de hand aangepast, zodat een rode border wordt getoond.
  Portfolio-AddImageAppearance
  Een aantal meer geavanceerde opties zijn mogelijk via het ‘Advanced’ tabblad, zoals bijv. een ander plaatje laten zien als je met de muis over het plaatje ‘hovert’ etc.
  Klik op ‘Update’ (rechts) om de wijzigingen op te slaan.
  .
 4. Het plaatje aanpassen
  Wijzigingen aanbrengen aan de eigenschappen van het plaatje gebeurt door op de rechter muisknop te klikken en dan te kiezen voor ‘Edit’. Je krijgt hetzelfde pop-up scherm als boven.