Logo Universiteit Utrecht

Blackboard Support

Gebruikers beheer

Collega’s inschrijven

Blackboard kent verschillende beheerrollen voor courses en organizations, meer dan Osiris. Indien een docent/opleider aan een Osiris cursus is gekoppeld, krijgt hij/zij standaard Instructor rechten (resp. Leader rechten) voor dezelfde course (Organization) in Blackboard. Het kan zijn dat u een instructor wilt toevoegen of de rechten ervan wilt aanpassen. Hieronder staat beschreven hoe u dit doet en hoe u de verschillende beschikbare rollen toe kunt wijzen aan users in een course. De werking voor courses en organizations is gelijk, enkel de naam van de rol verschilt. In deze uitleg wordt de uitleg gegeven voor courses.

Als een docent in Osiris wordt toegevoegd met zijn of haar Solis-ID worden deze gegevens gesynchroniseerd en is de toegang doorgaans de volgende werkdag gerealiseerd (2x per dag vindt synchronisatie plaats, in de ochtend en in de avond). Dit geldt voor de docent als user en ook voor zijn rol in de course(s). Het is ook mogelijk om in Blackboard manueel docenten toe te voegen aan een course. Synchronisaties laten de manueel toegevoegde instructors aan courses in Blackboard ongemoeid. Hieronder wordt toegelicht hoe docenten worden toegevoegd met de rol van Instructor aan een Blackboard course en hoe een rol van een user kan worden gewijzigd.

Het toevoegen van een instructor

Het kan voorkomen dat een user de rol van instructor moet hebben in Blackboard, terwijl hij/zij in Osiris niet als docent aan de Osiris-cursus is gekoppeld. Door het synchronisatieproces is deze user dan meestal niet aanwezig in de course in Blackboard, en zeker niet met de rol van instructor.

Om een instructor toe te voegen aan een course, opent u eerst de course in Edit mode. Ga daarna naar “Users and Groups” > “Users”. U bent nu in het overzicht van enrolled users zoals in de onderstaande afbeelding zichtbaar is.

 1. Klik bij “Enroll User” op “Find Users to Enroll”.
  Let op: gebruik nooit ‘Create user’ om nieuwe gebruikers aan te maken!
  FindUserToEnroll
 2. U komt in een ander scherm, waarin de instructor kan worden ingevoerd. Indien de naam bekend is, voegt u deze direct toe door de naam in te voeren in het invoerveld. Geef aan dat u kiest voor de rol van Instructor en of deze rol al beschikbaar moet zijn. Bevestig met ‘Submit’. Meerdere namen kunnen worden ingevoerd gebruikmakend van een komma.
  FindUserToEnroll2
 3. Indien de naam niet bekend is, kunt u het beste zoeken via ‘Browse’. In het pop-up scherm dat hierna verschijnt, voert u nu de zoekcriteria in om de naam te vinden. Zet vinkjes bij de user(s) die u wilt toevoegen. Vergeet niet om de rol en beschikbaarheid aan te geven in het ‘Add Enrollments’ scherm. Bevestigen met ‘Submit’, het kan zijn dat u hiervoor naar beneden moet scrollen.
  FindUserToEnroll3

 

Indien de user reeds aanwezig is in de course maar met een andere rol, wijzig dan de rol zoals dit in de volgende paragraaf beschreven wordt.

Het wijzigen van de rol van een docent

 1. Ga naar het Control Panel, onderdeel Users and Groups / Users. U krijgt een lijst te zien met users (students, instructors, e.d.) die aan de course zijn gekoppeld:
  Users_roles
 2. Klik rechts van een instructor, waarvan u de role wilt wijzigen. Via het onderstaande scherm kunt u aangeven welke nieuwe rol u de betreffende instructor wilt geven.
  Users_roles_change