Blackboard Support

Blackboard update – Wat is nieuw?

23 juli 2021: Update Zomerrelease – Wat is nieuw?

In de zomerrelease van 2021 zijn er twee opvallende vernieuwingen. De content editor is vernieuwd en er zijn een paar wijzigingen in de werking van  Ouriginal (Urkund).

1. Vernieuwde Content Editor

Deze release introduceert een wijziging  in de Content Editor. Er zijn meerdere wijzigingen en verbeteringen aangebracht.

 

– Laat meer inhoud zien

Om alle available tools te kunnen zien klik je op de drie puntjes rechts in de balk. Dan wordt het volledige menu uitgeklapt.

Zodra je als gebruiker een keer deze tooloptie hebt aangeklikt worden deze instellingen onthouden.

 

– The power of Plus

Met de Plus-knop kunt u inhoud van uw computer of tools zoals Ouriginal of YouTube toevoegen. De inhoudseditor herkent automatisch de soorten bestanden die u toevoegt.

Let op: De Mashups tool is vervangen door de plus en content die je eerder via de Mashups toevoegde voeg je nu toe met de Plus.

 

 

Na het klikken op de plus komen er meerdere opties van soorten content waar je doorheen kan scrollen.

 

– Simpel Embedden

Bij het plakken van links naar websites zoals YouTube, Vimeo en Dailymotion, worden de video’s automatisch embedded voor inline afspelen. Andere sites, waaronder Yammer en Slack, zullen samenvattingsvoorbeelden insluiten.

 

– Computercode weergeven

Auteurs kunnen nu geformatteerde computercodefragmenten delen. Dit kan handig zijn voor informaticalessen en codeerclubs.

 

– Verbeterde toegankelijkheid

De editor is toegankelijker en een nieuwe toegankelijkheidscontrole helpt auteurs om inhoud toegankelijker te maken.

 

– Beter aangepast voor kleinere devices

De editor is beter geschikt voor alle apparaten: klein of groot scherm. Pop-ups zijn verdwenen voor een betere mobiele ervaring.

 

– Eenvoudige tekstterugloop

Laat tekst naast afbeeldingen lopen door een afbeelding te selecteren en links of rechts uitvulling te kiezen. Tekst wordt naast de afbeelding weergegeven met behulp van de zwevende stijl die zowel mobiel als toegankelijk is.

2. Aanpassingen aan Ouriginal (Urkund) 

Het aanmaken van een assignment met plagiaat controle ziet er iets anders uit. Ook is er een nieuwe functionaliteit toegevoegd.

– Aanmaken van een assignment met plagiaat controle

Om plagiaat controle in te voegen in het assignment druk je op de plus rechts onder in de content editor.

Let op: De Mashups tool is vervangen door de plus en content die je eerder via de Mashups toevoegde voeg je nu toe met de Plus.

Na het klikken op de plus komt onderstaand scherm naar voren. Als je naar beneden scrolt zie je de Ouriginal tool verschijnen.

Klik op de Ouriginal tool en het bekende scherm komt naar voren. In het rode van is een nieuwe optie te vinden. Deze staat default aangevinkt. In de meeste gevallen zal deze uitgezet moeten worden omdat de studenten juist de opdracht inleveren met een attachement.

 

Als de juiste instellingen zijn gekozen dan klik je op submit. De plagiaat controle is opgenomen.

 

 

25 juli 2020: Update Zomerrelease – Wat is nieuw?

Waarschuwing voor het uploaden van bestanden voor Edge-browser gebruikers

Vanwege een bekend probleem met Microsoft Edge hebben sommige gebruikers die toegang hebben tot Blackboard Learn via de Microsoft Edge-browser problemen ondervonden bij het toevoegen en verzenden van geopende Microsoft Office-bestanden. Om problemen met het indienen van bestanden te helpen voorkomen, waarschuwt Learn nu Microsoft Edge-gebruikers dat ze bestanden moeten sluiten voordat ze deze uploaden. Het bericht wordt alleen weergegeven wanneer de gebruiker voor het eerst in een workflow voor het uploaden van bestanden komt in een Blackboard Learn-sessie.

Kalenderitems en due date notifications voor aanvullende content typen

Docenten en studenten gebruiken de agenda’s van Blackboard Learn vaak om gebeurtenissen en vervaldatums bij te houden. De cursuskalender en -modules zijn cruciaal om deadlines en algemeen succes te halen. Door het inzicht in alle vereiste evenementen en deadlines te vergroten, blijft iedereen op het goede spoor.

In de modules Agenda en Taken worden de vervaldatums van cursusitems weergegeven, maar dit was voorheen beperkt tot activiteiten en beoordelingen met alleen Blackboard Learn-tools. In deze release is de mogelijkheid uitgebreid zodat andere inhoudstypen, inclusief die van oplossingen van derden, nu in deze gebieden worden opgenomen wanneer een webbrowser wordt gebruikt.

Gebruikers zien deze openstaande items in hun cursusagenda of mijn Blackboard-agenda, en meldingen over de vervaldatum verschijnen in de actiemodule en via andere meldingsabonnementskanalen.

Alle volgende items maken agenda-items en meldingen die moeten worden ingeleverd:

  • Assessment items zoals opdrachten en toetsen
  • Interactieve tools, waaronder beoordeelde discussies, blogs, tijdschriften en wiki’s
  • Grade Center-kolommen die handmatig zijn gemaakt en niet zijn gekoppeld aan inhoudsitems zoals een observatie of offline opdracht
  • SCORM-pakketten
  • Inhoudsitems die zijn gegenereerd op basis van bouwstenen wanneer een gekoppelde Grade Center-kolom een ​​vervaldatum heeft

Scorm verbetering/wijziging

Deze release bevat verbeteringen om de prestaties en bruikbaarheid van Content Collection te verbeteren.

Bestanden die zijn geüpload als onderdeel van een SCORM-pakket, worden nu opgeslagen in een Content Collection-map (/ internal / courses / <courseID> / content / <contentID>) in plaats van in het Local / Shared File System. Wanneer een clientsysteem een ​​upgrade naar deze release uitvoert, roept het opstarten van de server een achtergrondmigratietaak op om alle bestaande SCORM-bestanden van Local / Shared File System naar Content Collection te verplaatsen. Er zijn verschillende optimalisaties toegevoegd om de prestatie-impact en het geheugengebruik voor deze taak te minimaliseren en het zou voor gebruikers vrijwel transparant moeten zijn.

Wanneer bestanden met versies worden geïmporteerd / hersteld als onderdeel van natuurlijk importeren / herstellen, wordt het versienummer (van het bestand in de broncursus) aan het einde van de bestandsnaam toegevoegd, zodat gebruikers kunnen differentiëren welke versie het is. Als bijvoorbeeld versie 1 en 2 van een bestand met de naam “geography.html” worden geïmporteerd, krijgen de nieuwe bestanden respectievelijk de naam “geography_v1.html” en “geography_v2.html”.

Verbeteringen in Grade Center op mobiel voor het Learn 2016-thema

Met deze release kunnen instructeurs het Grade Center efficiënter beheren op hun mobiele apparaten. We hebben het gedrag, de weergave en de acties van de mobiele kaartweergave van Grade Center consistenter gemaakt met de rasterweergave.

Verbeteringen in Grade Center op de desktop voor het Learn 2016-thema

Voor het thema Learn 2016 hebben is de celvulling in Grade Center voor desktopgebruikers verlaagd, zodat er meer Grade Center-gegevens worden weergegeven.

 

Nieuw originaliteitsrapport beschikbaar voor SafeAssign-integratie

Let op: Het kan zijn dat we inmiddels over zijn naar het nieuwe plagiaatdetectiesysteem URKUND als je dit leest. Meer informatie vind je hier : https://intranet.uu.nl/actueel/nieuws/plagiaatdetectie-transitie-naar-urkund

Het ontwerp van het SafeAssign Originality Report in Blackboard Learn 9.1-omgevingen is bijgewerkt. Het nieuwe Originaliteitsrapport maakt gebruik van de Ultra-ontwerpfilosofie van Blackboard en bevat nieuwe informatie over het algemene risico van een inzending om uit een andere bron te worden gekopieerd. Deze nieuwe rapportinterface is ook responsiever voor mobiele apparaten en toegankelijker voor schermlezers dan het oude ontwerp.

Deze release stelt het SafeAssign-team ook in staat om iteratiever te zijn en regelmatig updates voor het nieuwe rapportontwerp te bieden zonder dat een update van het LMS-platform nodig is. We zullen nog steeds wijzigingen doorgeven op de SafeAssign-helppagina’s, dus zorg ervoor dat u die pagina’s ook volgt voor nieuwe informatie!

Users can switch back to the old Originality Report design for a little while longer to help ease the transition.

Meer informatie vind je hier : https://help.blackboard.com/nl-nl/SafeAssign/Instructor/Grade/Originality_Report#layout

 

31 december 2019: End of Life Course Cartridges

Per 31 december 2019 wordt de functionaliteit ‘Import Course Cartridges’ definitief verwijderd uit Blackboard. Deze is optie daarna niet meer te gebruiken om materiaal van uitgevers te importeren. Benieuwd wat Course Cartridges waren? Kijk hier.

11 november 2019: Aanpassing afzend adres verzonden mail vanaf Blackboard

Mails verzonden vanuit Blackboard tonen op dit moment tweemaal het adres van de afzender: mailadresdocent@uu.nl <mailadresdocent@uu.nl>.
Na de wijziging van 11 november 2019 wordt het adres van de afzender als volgt getoond: mailadresdocent@uu.nl <blackboard.noreply@uu.nl>.

Deze aanpassing heeft een kleine impact op ontvangers met een gmail-account (geen studenten gmail accounts!):

De eerste mail die aankomt toont als afzender alleen blackboard.noreply@uu.nl en niet het mailadres van de docent/verstuurder.

Zodra een mail verzonden vanuit Blackboard is geopend in Gmail, dan wordt bij een volgende mail de afzender zoals gewenst getoond: mailadresdocent@uu.nl <blackboard.noreply@uu.nl>.

Oplossing:

In het geval een student op de eerste mail replied dan wordt er een automatisch antwoord verstuurd naar de student met suggesties waar studenten het mailadres van de docent kunnen vinden.

 

21 oktober 2019: Wijziging privilege diverse rollen

In de week van 21 oktober 2019 worden om veiligheidsredenen de privileges van een aantal rollen in Blackboard gewijzigd. Het raakt de volgende rollen:

instructor

teaching assistant

onderwijssecretariaat

grader

course builder

Het betreft de volgende wijziging:

In de content editor kan html tekst toegevoegd worden, die niet hoeft te voldoen aan het safe html filter. Met de wijziging wordt dit privilege ingetrokken. Hierdoor moet de ingevoerde html tekst voldoen aan het saf html filter. De consequentie hiervan is dat er bijvoorbeeld geen scripts meer op de achtergrond kunnen draaien.

Impact op gebruikers:
Wanneer het Safe HTML filter wordt aangezet, dan kunnen bovengenoemde rollen nog altijd HTML toevoegen, de html-knop blijft ook bestaan, alleen moet toegevoegde html of andere scripttaal voldoen aan het Safe HTML beleid.

Het  is alleen van toepassing op zaken die in de content editor worden geplaatst.
Het heeft geen impact op producten die worden geüpload in Blackboard.

Wat is Safe HTML en wat is de impact als het privilege wordt uitgezet?

HTML is een opmaaktaal. Door middel van HTML-instructies kunnen aan een website kleuren, afbeeldingen en hyperlinks worden toegevoegd. Deze instructies worden door middel van markeringen (tags) op de pagina aangebracht.HTML kan worden uitgebreid met allerhande technieken om de pagina functioneler of aantrekkelijker te maken. De bekendste hiervan zijn CSS, JavaScript en Flash. (Bron: http://www.webdesign-gids.nl/wat_is_html)

Gebruikers kunnen dan ook scripts plaatsen die acties uit kunnen voeren (die op de achtergrond draaien). Hier wat uitleg over scripts in html: https://nl.wikibooks.org/wiki/HTML/Basiscursus/Scripts

Safe HTML is een beleid in Blackboard (geplaatst via een buildingblock) dat controleert of de geplaatste HTML-tags en attributen zijn toegestaan.

Op blackboardhelp kan je vinden wat is toegestaan volgens dit beleid: https://help.blackboard.com/nl-nl/Learn/Administrator/Hosting/Security/Key_Security_Features/System_and_Information_Integrity/Safe_HTML

 

09-10-2019: Nieuwe functionaliteiten zijn aangezet in Blackboard

Op 9 oktober 2019 zijn twee nieuwe functionaliteiten aangezet in Blackboard.

Attendance (aanwezigheid registreren in Blackboard)

In Blackboard is vanaf oktober 2019 de mogelijkheid aangezet om aanwezigheid te registreren. Voor meer informatie zie de handleiding https://blackboard-support.uu.nl/handleidingen/aanwezigheid-registeren-in-blackboard/.

Video Feedback plaatsen bij een beoordeling

Een docent kan audio- / video-opnamen insluiten met feedback bij de beoordeling van assessments/assignments. Studenten kunnen de feedback afspelen naast eventuele tekst die u hebt toegevoegd. Voor meer informatie zie de handleiding https://blackboard-support.uu.nl/handleidingen/video-feedback-plaatsen-bij-een-beoordeling/

 

26-07-2019: Toevoegingen of wijzigingen Blackboard na de update (Q4 2018 CU6):

Internet Explorer niet ondersteund

Vanaf deze release wordt Internet Explorer niet meer ondersteund door Blackboard. Blackboard kan eventueel nog gebruikt worden in Internet Explorer, maar mocht er iets verkeerd gaan terwijl Blackboard in Internet Explorer  is geopenend, dan geeft Blackboard hier geen ondersteuning meer op.

Browsers waar Blackboard in ondersteund wordt zijn:

Zie: https://blackboard-support.uu.nl/handleidingen/__-ondersteunde-web-browsers/

 

Van toepassing op docenten:

Anonymous Grading: geef een nieuwe poging om de opdracht in te leveren

Instructors kunnen een additional attempt toewijzen aan een student, die dat nodig heeft. De eerdere attempt kan niet verwijderd worden omdat deze op anonymous staat. Hiervoor gaat de docent naar het gradecenter en bij de kolom waar je het cijfer invoert klik je op het uitklap menu en kies voor View Grade Details. Je krijgt de ingeleverde attempt niet te zien, maar er is wel een knop ‘Allow Additional Attempt’, waardoor je de student een extra inlever mogelijkheid kan geven.

Meer info over Anonymous Grading zie hier: https://blackboard-support.uu.nl/handleidingen/__-anonymous-grading/

Grade Center: wordt groter weergegeven

In het Gradecenter worden de volledige titels van Grade Center-kolommen weergeven. Er kunnen zoveel kolommen als de grootte van het venster het toe laat bekeken worden. Gebruik de volledige schermmodus voor optimaal gebruik van de desktopmodus.

https://blackboard-support.uu.nl/handleidingen/het-grade-center-2/

Course Menu:  kleuren aanpasbaar

Instructors en coursebuilders kunnen de cursuskleuren aanpassen via cursusbedieningspaneel (via Course management menu –> Customization –> Teaching Style).

Zie voor meer info (scroll naar beneden voor het aanpassen van de menustijl): https://blackboard-support.uu.nl/handleidingen/cursusmenu-aanpassen/

Delegated Grading – Elke toegewezen gebruiker kan cijfers definitief maken

Met Delegated grading kan je instellen dat je Blackboard de indeling laten maken over het te kijken werk per instructor/grader.teaching assisstent. Vanaf deze release kunnen niet alleen gebruikers met de rol instructor de cijfers defintief zetten of herzien, de instructor kan bij het aanmaken van de assignment per persoon aangeven of deze gebruiker (ongeacht de rol) de cijfers definitief mag zetten en kan dit tevens uitzetten voor andere instructors. Voorheen kon iedere instructor de cijfers toewijzen en moest je dit mondeling afstemmen, nu kan je het vooraf technisch instellen en uiteraard ook wijzigen.

Meer info over delegated grading zie hier: https://blackboard-support.uu.nl/handleidingen/opdrachten-delegated-grading-gedelegeerde-beoordeling/

Blackboard Instructor App: Assignments beoordelen

In de Blackboard Instructor App is een nieuwe optie toegevoegd, namelijk ‘Cijfers’. Je kan vanaf nu ook via de app Assignments nakijken, cijfergemiddeldes zien en cijfers vrijgeven.

Voor meer informatie hierover ga naar: https://blackboard-support.uu.nl/handleidingen/blackboard-instructor-app/

Ook van toepassing op studenten:

Tests Optimized for Mobile Web Browsers

Vraagtypes zijn geoptimaliseerd voor het gebruik op mobiele apparaten.

https://blackboard-support.uu.nl/informatie-voor-docenten/handleidingen-voor-docenten/toetsen-en-beoordelen/

Learning Modules Optimized for Mobile Web Browsers

Learning Modules zijn geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. De inhoudsopgave wordt onderaan de pagina vastgezet en kan in- of uitgeklapt worden.

https://blackboard-support.uu.nl/handleidingen/learning-modules/